Sök område
Thailand info
Singapore info
Bali info
Länkar Asien
Visum Asien
Klimat Asien
 
   Gå till startsida Så här går det till att boka hotellSök Hotell i AsienKontakta oss på HotellAsien.se
Klimat i Thailand
Klimat i Thailand - Malackahalvön
Thailand har ett tropiskt monsunklimat med tre årstider. Den "kalla" perioden november-februari, den varma perioden april-maj med temperaturer mellan 26-37 grader och till sist den nederbördsrika perioden juni-oktober med stor nederbörd i de södra och sydöstra delarna, men mindre och mer oregelbunden i de norra och nordöstra delarna. Den varmaste periodern infaller under april-maj och september-oktober. Det är under den här periodern som vinden framför allt blåser ifrån sydväst. Under den övriga delen av året så påverkas landet av nordostliga vindar, vilket med för att dygns temperaturen sjunker till mellan 13 - 33 gr och regnet minskar.

När ska man åka vart? Vart är det bäst väder?
Som alla förstår så handlar inte Thailand så mycket om sommar/vinter eller värme/kyla. Nej, här snackar vi istället väst eller öst- monsun. Så vart är det då bäst att befinna sig en viss tid på året? Ja, detta är en omtvistad fråga, men en tumregel säjer att om du reser mellan april-september så är det bäst väder på östkusten. Övriga månader bjuder västkusten på bäst väder. Detta beror alltså på sydväst och nordöst - monsunen. Därmed inte sagt att det är skitväder jämt om man t.ex. befinner sig på västkusten under juni månad. Det finns många exempel på hur vädret kan vara bra jättelänge under de "sämre" perioderna. Andra fördelar med att befinna sig på "fel" sida är att priserna rasar och det blir mindre befolkat. Då får man verkligen paradisstränderna för sig själv. Man kommer också närmre inpå befolkningen då de öppnar sig mer. Stämningen blir mer avstressad. Så varför inte chansa att resa till fel kust och hoppas på att vädret är bra.


Klimat på Bali
På Bali råder tropiskt klimat med hög luftfuktighet. Regnskurar förekommer året om. December till mars är det regnperiod men det innebär inte att det regnar hela tiden utan det kan vara soligt i dagar innan det kommer en skur. Maj till september är det torrare. Då är luftfuktigheten lägre, kvällarna lite svalare, vågorna mindre och vattnet klarare.

Genomsnittstemperaturen ligger på 30 grader i oktober-december samt i april. I januari-mars är den 27 grader. Luftfuktigheten är extremt hög under regnperioden och det gör att man tycker att det är mycket varmt.
Vattnet är varmt, 26-28 grader hela året.


Klimat i Malaysia
Klimat i Malaysia - Malackahalvön
Halvön påverkas av monsunen från nordost som blåser mellan oktober och april och från sydväst resten av året. Här är det inte "värme o kyla" utan "väst/ost - monsun" som betyder nåt för klimatet.

Västkusten Malackahalvön
Det regnar året runt men mest nederbörd faller under apri l- maj och oktober - december. Då är det ofta kraftiga åskväder. Större delen av västkusten är förskonad från de värsta regnen under oktober - april genom bergen men man kan få nederbörd från den "oförutsägbara" monunen i maj - oktober. Det går bra att besöka västkusten hela året om. Kuala Lumpur har en medeltemperatur på 27 grader i såväl januari som juli.

Östkusten Malackahalvön
Här kommer regnen oftast mellan november - februari. Här är vädret som bäst under perioden juni -juli. Hetast är det i april - maj. När det regnar här så är det nästan alltid kraftiga skyfall som kommer. Vissa perioder regnar det varje dag men det regnar aldrig hela dagarna och nederbörden är också ofta lokal. Det är inte att rekomendera att besöka östkusten under regnperioden. Många ställen och öar stänger helt ner och inga båtar går ut till öarna.

Klimat på Malaysiska Borneo
Malaysiska Borneo, Sarawak Sabah, berörs också av nordöst- nordvästmonsunerna. Sarawak får gott om regn året runt, detta gäller särskilt området kring Kuching. Under oktober - mars regnar det mest och störst nederbörd kommer december och januari. Sabah får generellt sett mindre nederbörd än Sarawak.
 
     
  Hem | Om HotellAsien.se | Sök Hotell | Att boka | Kontakta oss  
 
1999-2007 © HotellAsien.se